Misschien droom je er wel van om lekker in de auto te zitten en mensen te helpen bij het halen van hun rijbewijs. Als rijinstructeur is je dag niet één keer hetzelfde. Je ontmoet elke dag nieuwe mensen en je hebt veel vrijheid om je werkuren te bepalen. Je kan bij een bedrijf rijinstructeur worden, maar je kan ook je eigen bedrijf starten. Wil je een rijinstructeur worden? Dan is een rijinstructeur opleiding wellicht iets voor jou!

Zo word je een rijinstructeur

Om een rijinstructeur te worden in Nederland is het belangrijk om een opleiding te volgen. Er zijn verschillende opleidingsinstituten waar je dat kan doen. Je hebt verschillende studievarianten die rijscholen aanbieden. Zo kan je een opleiding kiezen die bij jou agenda past. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een voltijd of deeltijdversie. Je kan kiezen tussen klassikale lessen waarbij je echt naar school gaat en elkaar doordeweeks ziet. Maar je kan ook kiezen voor een mix. Dat bestaat voor een deel online en een deel op locatie. Ook zijn er scholen die alles digitaal doen en alleen de praktijkgerichte dingen niet. Kies een opleiding uit die bij jou voorkeuren past.

Vereisten

Om de opleiding te beginnen heb je een rijbewijs nodig. Ook dien je een schooldiploma te hebben op minimaal vmbo-gl of tl niveau. Tevens moet je vaak ook een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen laten zien en die aanvragen.  

Duur en kosten

De kosten en de duur van de opleiding kunnen verschillen per instituut waar je de opleiding gaat volgen. Meestal hoef je niet al te lang de schoolbanken in en ben je binnen één jaar klaar. Maar het hangt natuurlijk ook van je eigen inzet af.

Kwaliteiten die je moet bezitten

Er zijn geen harde eisen aan kwaliteiten die je moet bezitten, maar er zijn wel aanbevolen eigenschappen die je moet bezitten. Zo moet je denken aan het feit dat je met mensen werkt en dat het dus belangrijk is dat je goed bent in de omgang met mensen en sociaal bent. Het is een sociaal beroep, dus je moet ook goed gesprekken kunnen voeren. Verder ga je met onervaren bestuurders aan het werk die niet altijd perfect alles gelijk kunnen doen. Het is dus belangrijk dat jee geduldig bent en gedreven om die mensen wat nieuws te leren. Je wil natuurlijk uiteindelijk dat je leerlingen slagen voor het praktijkexamen en hun rijbewijs halen. Je wil niet dat ze vroegtijdig stoppen, omdat ze door jou onvriendelijke gedrag niet meer bij jou willen autorijden.