Er wordt in Nederland veel gefietst. Er zijn zelfs meer fietsen dan inwoners in Nederland. De fiets is een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. We gaan er mee naar school, werk of de supermarkt. Naast dat de fiets praktisch wordt gebruikt om van A naar B te komen. Wordt de fiets in vrije tijd ook vaak gebruikt. Om bijvoorbeeld een mooie fietstocht te maken. Zo wordt er gemiddeld duizend kilometer per jaar gefietst door een Nederlander. Doordat er zoveel gefietst wordt in Nederland zijn er veel fietsroutes en fietspaden aangelegd speciaal voor de fietsers. Fietsers hoeven hierdoor niet op de rijbaan te fietsen en zo ontstaan er geen gevaarlijke situaties.

Verschillende soorten fietsen

De beslissing om een nieuwe fiets te kopen is vaak eenvoudig. Alleen het daadwerkelijk kiezen van de juiste fiets is daarentegen een stuk lastiger. Het belangrijkste hierbij is het bepalen van de soort fiets. Er zijn zoveel verschillende soorten en categorieën. Dit betekent veel verscheidenheid, maar dus ook veel keuzes en soms kan u het overzicht kwijtraken. Dit zijn de verschillende soorten fietsen: de racefiets, de mountainbike, de gravel- en crossfiets, de stadsfiets, de sportfiets, de fat bike, de triathlon/tijdritfiets en de elektrische fiets. De namen van de fietsen spreken al voor zich. De meeste van deze fietsen worden gebruikt bij het sporten. Als u opzoek bent naar een gewone fiets komt u al snel uit op de stadfiets of de elektrische fiets. Op deze laatste fiets gaan we nog wat dieper in.

Elektrische fiets

De elektrische fietsen staan ook wel bekend als de e-bikes, dit is een afkorting van electric bike. Een elektrische fiets is niets anders dan een gewone fiets met een elektrische motor die tijdens het fietsen trapondersteuning biedt. Hierdoor gaat het trappen een stuk gemakkelijker. Ook onder de elektrische fietsen zijn er verschillende soorten. Zo kan er worden gekozen uit een elektrische stadfiets, een elektrische transportfiets of een elektrische bakfiets. Ook vallen de zogeheten speed pedelecs onder de elektrische fietsen. Een speed pedelec is ook elektrische fiets en biedt een trapondersteuning van 45 kilometer per uur in plaats van 25 kilometer per uur bij een normale elektrische fiets. Doordat op deze fiets een hogere snelheid kan worden bereikt moet er helm worden gedragen tijdens het fietsen. Ook moet de fiets worden geregistreerd en moet u hem WA verzekeren voordat u de weg op mag. Bij de elektrische fiets kennen we 3 type aandrijvingen, de voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor aandrijving. Elk type motor verschilt in techniek en heeft invloed op de comfort en het rijgedrag van de bestuurder. Van alle verkochte elektrische fietsen is de middenmotor aandrijving het meest populair. Om uiteindelijk de juiste keuze te maken is een testrit altijd aanbevolen. Daarom wordt sterk geadviseerd om langs te gaan in een fietswinkel om hier extra advies te krijgen en een proefrit te maken, zodat u met de juiste fiets naar huis kan.