Containers worden dagelijks veel gebruikt. Vooral binnen de logistiek om goederen te transporteren. Dit kan over het land met vrachtwagens en treinen of over zee met grote containerschepen. Bij alle container transportmogelijkheden is er sprake van container op- en overslag. Opslag houdt in dat containers van vrachtwagens, treinen of schepen worden gelost en worden opgeslagen op terrein dat hiervoor bestemd is. Containeroverslag houdt in dat een container van een transportmiddel wordt overgebracht naar een andere transportmogelijkheid. Voor deze container op- en overslag is een container heftruck onmisbaar.

Een container heftruck

Maar wat is een container heftruck nou eigenlijk? Binnen de logistieke brache bestaat het begrip container heftruck niet. Binnen de brache staat dit type heftruck bekent als een empty container handler of reachstacker. Het komt feitelijk op hetzelfde neer, maar er zitten subtiele verschillen bij het gebruik van de machines. Het zijn beide heftrucks uit de categorie zware machines en worden gebruikt voor het oppakken, neerzetten en stapelen van containers. Een empty container handler wordt vooral gebruikt voor de op- en overslag van lege zeecontainers. Deze machine maakt gebruik van een spreader met twistlocks of hydraulisch klemsysteem. Zo kunnen de containers aan de zijkant en bovenkant worden opgetild. Een reachstacker wordt ook gebruikt voor de op- en overslag van zeecontainers alleen dan de geladen containers. Dit type daarom meer hefcapiciteit, vaak tot wel 45 ton. Hierdoor is het gemakkelijk in staat om gevulde containers op te pakken en te verplaatsen. Dit gebeurt met de spreader, hiermee worden de containers vanaf de bovenkant opgepakt.

Aanschaffen container heftruck

Als u een container heftruck gaat aanschaffen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Allereerst is het handig om een beslissing te maken of u een empty container handler of een reachstacker nodig heeft. Als u uitsluitend lege containers wilt verplaatsen en optillen gaat kunt u het beste kiezen voor de empty container handler. Deze zijn vooral handig voor container depots of container handelaren. Heeft u de heftruck voornamelijk nodig bij gevulde containers, dan zal een reachstacker de voor de hand liggende keuze zijn. Naast een keuze tussen deze types is het ook handig om na te denken over de capaciteit van de heftruck en de methode van aanschaf. Er zijn verschillende merken container heftrucks. Maar vaak als er over de container heftruck wordt gebruikt, zal de naam Kalmar snel worden genoemd. Dit Zweedse merk is erg bekend binnen de internationale wereld van container handling. Het merk heeft betrouwbaarheid en economische levensduur hoog in het vaandel staan. Veel terminal operators kiezen daarom voor een Kalmar.